Putovanja

Zdravstveni djelatnici u Italiji

02.05.-06.05.2023.

U sklopu europskog projekta za edukaciju zdravstveni djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan zajedno sa suradnicima ustanova koje rade s ovisnicima o alkoholu i drugim ovisnostima posjetili su Toscanu. Nakon stručnih sastanaka sa svojim talijanskim kolegama na kojima su izmijenjena iskustva o radu s ovisnicima svih vrsta turistički dio priče započeo je u Padovi. Posjećena je katedrala (Duomo di Padova), nazvana i Katedrala Uznesenja Djevice Marije (Cattedrale di Santa Maria Assunta), koja predstavlja jedinstveni spomenik crkvene arhitekture. Posebno zanimljiva bila je bazilika svetog Antuna (Bazilika Pontificia di Sant’Antonio di Padova) koja se smatra najvećom građevinom u gradu (više od 6 milijuna posjeta godišnje).

Ujedno je to i jedan od 12 talijanskih hramova pod jurisdikcijom Vatikana (La Città del Vaticano) koji je podređen papi.
Bazilika je podignuta u čast Antuna Padovanskog (Antonius Patavinus), katoličkog redovnika, nadarenog oratorija, propovjednika i čudesa, koji su obezglavili godinu dana nakon svoje smrti.

U katoličkom svijetu čudotvorca Anthonyja s poštovanjem nazivaju Učiteljem života, Ocem znanosti, Suncem iz Padove i drugim uzvišenim riječima.

Nakon toga prošetalo se Pratom della Valle, omiljenom šetnicom, koju čini veliki Trg sa zelenim otokom u središtu (l’Isola Memmia), koji je okružen malim kanalom u obliku elipse, te obrubljen s dva prstena od 78 statua stvorenih u razdoblju od 1775. do 1838. godine.

Piazza Duomo zajedno sa svojih nekoliko sakralnih objekata, bez dileme je najznačajnije mjesto u Firenci, koje je prvo posjećeno. Nedaleko od Duoma, nalazi se drugi najpoznatiji simbol Firence, čuveni Stari most ili “Ponte Vecchio” koji povezuje obale rijeke Arno. Današnji oblik, most je dobio još u 14. st, mada prvi pisani dokumenti o mostu, datiraju čak iz 10. st. Nekada su se ovdje nalazile zanatske i kovačke radnje, te proizvodili stari predmeti, dok danas mostom pretežno dominiraju zlatarnice i prodavaonice nakita, kao i lokoti koje zaljubljeni parovi ostavljaju na mostu, kao simbol svoje vječne ljubavi. Nakon toga posjećen je Gradski trg “Piazza della Signoria” i Stara palaču “Palazzo Vecchio”, te razgledali vrlo vrijedni spomenici i galerije, koji predstavljaju unikum Firence. U Pissi je razgledan veliki kompleks s najznačajnijom i najpoznatijim tornjem u svijetu – Krivi toranj, te Katedrala Santa Maria Assunta, krstionica i dr, a u Lucci sugestivne lokacije, kao što su Piazza San Michele, Piazza San Martino s impozantnom katedralom i Piazza San Frediano gdje se pruža prekrasna bazilika sa svojim vanjskim mozaikom. U blizini je Piazza Anfiteatro, još jedan urbani biser Lucce, kojim je završen posjet Toscani.

Back to top button