Putovanja

Zadarski umirovljenici u Sloveniji

24.03.-26.03.2023.

U sklopu svojih izletničkih aktivnosti zadarska Udruga umirovljenika Jazine-Relja je s Kongres Plus agencijom posjetila Sloveniju. Za prvu destinaciju odabrana je Rogaška Slatina, najpoznatiji slovenski centar zdravstvenog turizma. Osim priče o nadaleko poznatoj mineralnoj vodi i tamošnjim termalnim vrelima umirovljenici su posjetili Afroditu – Dom ljepote, te staklarnu u kojoj se više od 150 godina proizvode kristalni predmeti. Zanimljiva priča iz Afrodite vezana je za početak proizvodnje ovog poznatog brenda kada je tada 13-godišnja djevojčica Danica osmislila proizvodnju preparata za njegu tijela. Danas je ona predsjednica Uprave tvrtke koja zapošljava više od 150 djelatnika i proizvodi više od 200 proizvoda namijenjenih globalnom tržištu. Posebno zanimljivo je bilo razgledavanje Hale of Fame kristalne u kojem su smješteni predmeti, koje su upotrebljavali poznati političari, glumci, pjevači i mnoge druge javne osobe iz mnogih zemalja svijeta. Ništa manje zanimljiv nije bio ni Slamnikarski muzej u Domžalama u kojem se nalazi nekoliko stotina slamnatih šešira i deseci naprava na kojima su se tada proizvodili. Muzej je, uz onaj švicarski, jedini Muzej takve vrste na svijetu, kojeg godišnje posjeti nekoliko tisuća stranih posjetitelja. Posjetom Bohinju i Bledu, umirovljenici su doznali mnogo korisnih informacija o slovenskom turizmu. Između ostalog da je Bled omiljeno slovensko odredište, prepoznatljivo po vizuri otočića s crkvom usred jezera, iznad kojeg se nalazi dvorac s početka 11. stoljeća, što ga čini najstarijim slovenskim dvorcem. Danas je to zanimljiv kompleks, u kojemu posjetitelji mogu saznati više o povijesti Bleda i okolice, ali i posjetiti tiskaru, u kojoj se nalazi rekonstruirani Gutenbergov stroj te povijest tiskanja knjiga iz 16. stoljeća.

U posebnu bledsku znamenitost spada crkva Marijina Uznesenja, smještena na jedinom pravom slovenskom otoku, te Zvono želja i Poliksen, koje svjedoči o njenoj vječnoj ljubavi prema izgubljenom mužu.

Nakon perjanica slovenskog turizma umirovljenici su u Ljubljani posjetili “bravarsku ulicu” jednu od atrakcija Ljubljane koja je ispunjena skulpturama teatralnih grimasa raznih izraza lica. Bio im je zanimljiv i Mesarski most, poznat i kao „most ljubavi“, gdje ljubavnici simbolično zaključavaju svoju ljubav u lokote pa bacaju ključeve u rijeku Ljubljanicu.

Nakon toga razgledan je Prešernov trg, jedan od rijetkih glavnih gradskih trgova na svijetu, koji nosi naziv po pjesniku, a ne nekom političaru, ratniku, vojniku ili glumcu. Usput se stalo u Brezje, poznato marijansko svetište u Sloveniji, gdje se nalazi bazilika Marije Pomoćnice u kojoj su umirovljenici prisustvovali Svetoj misi. Zadnji dan bio je rezerviran za posjet predjamskom dvorcu i Postojnskoj jami u kojima su neki bili prije 50 godina na srednjoškolskoj ekskurziji, a neki prvi put.

Back to top button