Putovanja

Upoznaj Istru

Kongres plus agencija organizirala je trodnevno putovanje za zadarske umirovljenike po Istri, tijekom kojeg su upoznali povijesno-kulturne znamenitosti Huma, kojeg mnogi smatraju najmanjim gradom na svijetu, Poreča, Rovinja, Pule i na povratku Opatije. Posebno zanimanje izazvao je gradić Hum, za kojeg se pretpostavlja da je nastao krajem 11. stoljeća. Iako ima svega tridesetak stanovnika, omiljeno je mjesto svim posjetiteljima iz cijeloga svijeta. a na glasu je i kao jedan od najpoželjnijih izletničkih lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj. Nakon šetnje humskim kamenim uličicama, trgovima i zidinama istražili smo svaki kutak ne bi li pronašli ključeve od vrata svijeta.

Nakon Huma uslijedila je okrjepa u lokalnom istarskom restoranu gdje su „nepci došli na svoje“ konzumacijom autohtonih istarskih delicija, a nakon izvornih domaćih žestica zaplesalo se i zapjevalo „po istarski“. Dobrog raspoloženja stiglo se u Poreč, koji ne nosi slučajno naslov jednog od najpoznatijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, prvenstveno zbog kvalitetnog smještaja, ukusne i raznovrsne hrane, gostoljubivosti osoblja i sadržaja koji se gostima nude za odmor i relaksaciju. Prvi dan je „zaključen“ glazbenom večeri, plesom i pjesmom svih žanrova, svojstvenih gostima „treće dobi“.

Jutarnji program drugog dana započeo je razgledom Poreča, starog gotovo 2000 godina u kojem se na prvom mjestu nalazi Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća.

Pored bazilike zanimanje su izazvali ostaci rimskog trga (Foruma) s dva hrama: Marsovim i Neptunovim, podignutima u 1. stoljeću, Gradski bedemi iz stoljeća 7. te troje čuvenih vratnica za ulaz u grad – Vrata sv. Križa, Vrata pod zidom i Vrata sv. Benedikta, znana i kao Vrata na obali. Uspinjući se krivudavom Grisijom posjećujemo crkvu sv. Eufemije, pred čijim se vratima slučajno „ukazala“ zadarska klapa Munita s kojom je zapjevana neizbježna Kalelarga.

Pri povratku zaustavljamo se u Puli, gdje pod paskom stručnog vodiča posjećujemo nadaleko poznatu Arenu, najveći i najimpresivniji amfiteatar u Hrvatskoj, gdje su se organizirale gladijatorske igre.

Danas je Arena turistička atrakcija i mjesto održavanja mnogobrojnih koncerata, festivala i događanja. Put nas dalje vodio prema Augustovom hramu i Forumu,  Zlatnim vratima, spomeniku poznatom hrvatskom boksaču Mati Parlovu, te Zerostrassi, podzemni sustav tunela, koji datira iz 2. Svjetskog rata.

Putovanje je završilo u Opatiji, kojom se zaokružila turistička slika Istre i Kvarnera, pa je grupa, prepuna dojmova „olakšala dušu“ dalmatinskom pjesmom u autobusu.

Back to top button