Putovanja

Putovanje u Gospić

U suradnji sa Župom Prikazanja Blažene Djevice Marije- Kistanje i Caritasom Zadarske županije organizirali smo jednodnevno putovanje u Gospić. Nakon dva sata vožnje dolazimo u Gospić, jedan od najrazvijenijih gradova gorske hrvatske, poznat i kao vjersko sjedište Gospićko-senjske biskupije.

U središtu grada sa stručnim vodičem posjećujemo Katedralu Naviještanja Blažene Djevice Marije, izgrađene u stilu baroknog klasicizma. Crkva je izgrađena negdje između 1781. i 1783. godine, ali je dobila titulu katedrale tek 2000. godine. Odmah ispred katedrale nalazi se kip Marte vodarice, skulptura iz 19. stoljeća, koja je ujedno i simbol grada. Predaja kaže da je vodarica Marta u vrijeme kuge i kolere donosila vodu bolesnicima, te se zato nalazi u sklopu ove fontane. U središtu Gospića također posjećujemo Muzej Like u kojem se nalazi par odjela: arheološki odjel, numizmatički odjel, etnografski odjel, kulturno povijesni odjel s prekrasnom zbirkom oružja, galerijski odjel te prirodoslovni odjel koji se najviše osvrće na Velebit.

Nakon razgledavanja katedrale Blažene Djevice Marije, koja je izgrađena 1783., odlazi se u Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu, gdje se upoznajemo sa životom i djelom jednog od najvećih izumitelja dvadesetog stoljeća. Njegovi izumi na području elektrotehnike i otkrića iz fizike, ostavili su snažan pečat ne samo na svjetsku znanost, već se njihova primjena odrazila i na poboljšanje kvalitete života uopće, zbog čega je stekao titulu „čovjeka koji je izumio 20. stoljeće“. Memorijalni muzej 1964. dolazi pod upravu Muzeja Like, a cijelo Spomen- područje proglašeno je spomenikom kulture 1976. Nakon ručka u tipičnom ličkom restoranu odlazimo u 4 km udaljeno selo Veliki Žitnik, rodno mjesto velikog hrvatskog povjesničara “Oca Domovine” Dr. Ante Starčevića, gdje smo posjetili istoimenu memorijalnu kuću.

Back to top button