Putovanja

Martinje u Podravini

11.11.2022.

Na dan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, udruga umirovljenika Jazine – Relja organizirala je za svoje članstvo dvodnevni izlet u Podravinu. Tih dana, naime, cijela Hrvatska počinje pričati priču o vinu, u skladu s bogatom tradicijom i mnogim zanimljivim običajima, koji svoje korijene vuku daleko u prošlost, pa su i zadarski umirovljenicu htjeli biti dio tog narativa. Inače, Podravina je omiljena destinacija, zbog dugogodišnje tradicije pripremanja hrane i krštenja mošta u mlado vino, koje uglavnom završi sa druženjem, pjesmom, plesom i „nekoliko putnih čašica“ u nekoj od čarobnih Podravskoj klijeti. Prije ceremonijalnog dijela umirovljenici su posjetili kulturno-povijesne znamenitosti „grada koprive“, a posebno zanimanje pokazali su za Muzej prehrane Podravka. Muzej smješten u prostoru nekadašnje klaonice, te da predstavlja jedinstveni primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa i jedan od malobrojnih primjera “muzeja tvrtke” u Hrvatskoj. U Etnografskom dijelu muzeja nalaze se zbirke oruđa, sprava, alata i posuđa, koje prikazuje proizvodnju, transport, preradu, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini u prvoj polovici 20. st. na području sjeverozapadne Hrvatske. U zbirci se čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje.

Ništa manje zanimljiva nije ni zbirka industrijske tehnologije koja prikazuje povijesni tijek razvoja Podravkinih proizvoda kroz primjere stare ambalaže i etiketa, te rekonstrukciju prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. g. Zanimljivo je da je veći dio izloženih strojeva konstruiran u radionicama Podravke prema nacrtima tadašnjih Podravkinih radnika strojarske struke, a recepture za nove proizvode stvarali su tvornički tehnolozi u istraživačkom laboratoriju. Nakon muzeja šetnjom preko trga Zrinski umirovljenici su obišli srednjovjekovne utvrde, gdje se svake godine održava tradicionalni Renesansni festival, na kojem sudjeluje više od tisuću kostimiranih zanatlija, trgovaca, vitezova, sluga i poslušnika iz nekoliko europskih zemalja.

Biti u Podravini, a ne posjetiti Hlebine, je isto kao posjetiti Dalmaciju, a ne okupati se. Hlebine su centar hrvatske naivne umjetnosti poznato i izvan granica naše zemlje. Takva vrsta umjetnost u Hlebinama je procvala zahvaljujući Krsti Hegedušiću, Ivanu Generaliću i Franji Mrazu. Sve o životu hrvatskih velikana naivne umjetnosti, ali i njihova najpoznatija djela, umirovljenici su vidjeti u Galeriji naivne umjetnosti, Galeriji i ateljeu Josipa Generalića, Staroj kući Ivana Generalića. Nakon toga zadarski umirovljenici su kupnjom slika pomogli daljnjim ulaganjima u ovaj jedinstveni centar „naivne umjetnosti“ u svijetu.

Poslije svega grupa se okrijepila u tipičnoj podravskoj klijeti, gdje je uživala u autohtonim podravskim specijalitetima, a s obzirom da je bilo Martinje sa zanimanjem se pratila ceremonija tradicionalnog krštenja mošta u mlado vino.

U glavnoj ceremoniji ovog jedinstvenog događaja mešu drže dva biškupa i njihov pomoćnik. Kako je i red kod svakog krštenja, mošt ima svoju kumu i kuma koji moraju položiti neke zakletve, a potom se biraju 3 fiškuša koji brinu da čaša tijekom trajanja meše nikome u niti jednom trenutku ne bude prazna. Naravno, kada se popije, gosti počnu „brbljati“, a za mir pod mešom zadužen je „vunbacitelj“ koji će svakoga kazniti ispijanjem čaše do dna ili ga izbaciti van, što se uglavnom nikad ne dogodi. Zato se u klijeti i „raspojasalo“, zapjevalo i zaplesalo, pa su se ujedinjeni dalmatinski i podravski vokali nadaleko čuli.

Putovanje se nastavilo u Ludbregu, gdje se u Euharistijskom Svetištu Predragocijene Krvi Isusove prisustvovalo svetoj misi, zatim razgledao Trg svetog Trojstva s krugovima Centra Svijeta, te povijesno-arheološki park IOVIA, a završilo, gdje uz degustaciju podravskih specijaliteta i mladog vina – Tudum.

Back to top button